Laten we bij het begin beginnen. Er is namelijk iets heel verwarrends aan de hand met WordPress: er bestaan namelijk twee varianten van: WordPress.com & WordPress.org. Dat klinkt niet als een spannend verschil, maar dat is het wel! En die eerste, daar wil je dus niét je website op hebben staan.

Het belangrijkste verschil: WordPress.org is open source software die gratis beschikbaar is voor iedereen. WordPress.com is een commercieel bedrijf. Aan die laatste zitten daarom heel veel nadelen voor jou, vandaar:

10 redenen om vandaag nog weg te gaan bij WordPress.com

 

  1. Je betaalt te veel. Zonder enige twijfel. WordPress.com heeft wel een gratis variant maar dan kun je geen gebruik maken van een eigen domeinnaam. Alleen al daarvoor ga je dus betalen. Dat principe hanteren ze bij alles: extra functies? Extra betalen.
  2. Je bent beperkt in het design. WordPress.com kent een vast aantal thema’s die je kunt gebruiken. Daarin kun je wel je eigen logo gebruiken en bijvoorbeeld wat kleuren aanpassen, maar daarna houdt het toch écht op en heb je kennis nodig van CSS om je website verder te customizen.
  3. Je betaalt om van advertenties af te komen. WordPress.com laat op je website standaard advertenties zien. Als serieuze blogger of ondernemer is dat natuurlijk niet écht wenselijk. Wil je deze verwijderen? Prima. Maar of je dan wel even bij wil betalen.
  4. Je kunt niet zelf plugins installeren. Nu kan ik me voorstellen dat je denkt: “Ehh.. heb ik die nodig dan? Wat zijn dat eigenlijk?”. WordPress zelf kun je zien als basis, maar basis = saai. Vaak wil je functionaliteiten toevoegen aan je website die niet standaard zijn. Binnen WordPress.org gebruik je hier zogenaamde plugins voor, maar bij WordPress.com heb je simpelweg pech.
  5. Google Analytics? Vergeet het maar. Oké, dit punt mag iets genuanceerder, want ook WordPress.com maakt verbeteringen. Met het Business pakket van 25 euro(!) per maand kun je tegenwoordig gebruik maken van Google Analytics. Niet al te lang geleden kon dat helemaal nog niet.
  6. Je bent beperkt in je vrijheid. Plaats je content waar ze bij WordPress.com niet blij van worden? Verbaas je er dan niet over als zonder pardon je hele website verwijderd wordt.
  7. Webdevelopers zijn er álles behalve blij mee. Dan heb ik het niet alleen over onszelf, maar spreek ik voor zo’n beetje iedere webdeveloper die ik ooit heb mogen spreken. Loop je vast op de styling? Wil je graag functionaliteiten toevoegen? Heb je geen zin meer om je zelf bezig te houden met je website? De zoektocht naar iemand die je wil en kan helpen met je WordPress.com website zal een hele lastige worden.
  8. Vindbaarheid is een dingetje. De mogelijkheden voor SEO optimalisatie zijn zeer beperkt binnen WordPress.com. Dat betekent dat wanneer je het meest uitgebreide pakket hebt genomen, je best hebt gedaan voor een mooie website en er het optimale uit hebt gehaald, de kans aanwezig is dat je website niet goed gevonden wordt. Alle moeite voor niets..
  9. Je kunt géén webshop maken. WordPress.com biedt geen mogelijkheden om een webshop te realiseren, hoe klein ook. Misschien heb je die optie nu ook wel helemaal niet nodig, maar denk ook vast na over de toekomst. Wil je later een shop toevoegen aan je website? Dan moet je dus éérst weg bij WordPress.com.
  10. Je kunt geen eigen advertenties laten zien door middel van bijvoorbeeld Adsense. Als blogger is dat een flinke beperking om je inkomsten te verhogen.

Mocht je er niet uitkomen helpen we je met liefde verder op weg.

Als je wél een WordPress.com website hebt & je hebt het artikel tot hier gelezen ben je er inmiddels als het goed is van overtuigt dat een overstap naar WordPress.org héél erg zinvol is. Als je die stap gaat zetten lees je dan vooral goed in & mocht je er niet uitkomen helpen we je met liefde verder op weg.